Raspberry Pi / Orange Pi ile Bilime Katkıda Bulunun

Bugün Twitter’da dolaşırken, “uzaydan geldiği iddia edilen sinyal” başlıklarını gördüm. Aslında dün gece yatmadan önce de göz ucuyla bakabilmiştim.  Paylaşımların çoğu aşağıdaki imajı içeriyordu ki görebileceğiniz üzere beklenenden farklı bir şeyler vardı, evet: NASA’daki gururumuz Umut Yıldız da konu ile ilgili tweetleri atmaya başlamıştı ki:

[//platform.twitter.com/widgets.js](//platform.twitter.com/widgets.js)

Şimdi çoğunuz abi ne alaka, neden uzaydan gelen sinyallerle başladın ki, hani Orange PI ile bilim yapacaktık diyorsunuz. Yazıyı okumaya devammmm… Yukarıdaki tweet içerisinde geçen SETI kısmını bir yerlerden hatırlıyorum hatırlıyorum dedim ve üniversite zamanlarında BOINC kullandığım zamanlara gittim veee bulmuştum. Evet BOINC içerisinde SETI diye proje vardı. BOINC ne, SETI ne diyeceksiniz şimdi de… BOINC, açık kaynak bir yazılım. Bu yazılım, bilgisayarınızı aktif olarak kullanmadığınız zamanlarda, katkı sağlamak istediğiniz proje tarzına göre işlemci/ekran kartı gibi bileşenleri kullanarak işlem gücü sağlıyor. Bir de kendi sitesinde yazan yazıyı şuraya ekleyelim:

Bilgisayarınızın boş zamanını (Windows, Mac, Linux ya da Android) hastalıkların tedavisini ya da küresel ısınmayı araştırmak, elektromanyetik yıldızları keşfetmek ve diğer birçok türde bilimsel araştırma için kullanın.

Şimdi burada niye ben bilgisayarımı kullandırayım diye düşünceler geçiyor tabi. Uzun uzadıya konuşabiliriz ama buna vaktimiz yok, öyle düşünenler devamını okumayabilir de. En azından 1-2 kelime öğrendiniz. Geri kalanlarla devam edecek olursam, daha önceki Orange PI PC yazımı okudunuz mu bilmiyorum ama bi’ göz atmakta fayda var… Orange PI PC’ye SSH ile bağlandıktan sonra ilk iş olarak BOINC’i yüklemek olacak. Yükleme işlemi için “apt-get install boinc” komutunu kullanabilirsiniz: Aslında yukarıdaki ekran şaşırtmadı da değil. 197 paket ve 272 MB alan kullanacakmış. Kullansın diyerekten yükleme işlemini başlatıyoruz. Yükleme işlemini başlattıktan sonra yazıyı yazmaya karar verdim. Bu noktaya geldim ve hala yüklenmeye devam ediyordu. Kısacası, birazcık sürecek… Yükledikten sonra BOINC içerisinde kullanacağınız projeyi seçmeniz gerekiyor. Aslında tüm projeleri değil de bazılarını seçebiliyorsunuz ki az değil. https://github.com/dcarrion87/boinc-rpi/tree/master/bin sayfasında projeleri görebilirsiniz de:

theSkyNetPOGS Proje: https://github.com/dcarrion87/boinc-rpi/raw/master/bin/pogs-armv6l.tar.gz Proje site: SETI@Home Proje: https://github.com/dcarrion87/boinc-rpi/raw/master/bin/setiathomev7-armv6l.tar.gz Proje site: http://setiathome.berkeley.edu MilkyWay@Home Proje: https://github.com/dcarrion87/boinc-rpi/raw/master/bin/milkyway-armv6l.tar.gz Proje site: http://milkyway.cs.rpi.edu/milkyway/ WUProp@Home (waiting for response from project admins) Proje: https://github.com/dcarrion87/boinc-rpi/raw/master/bin/wuprop-armv6l.tar.gz Proje site: http://wuprop.boinc-af.org/ OProject@Home (ALX) Proje: https://github.com/dcarrion87/boinc-rpi/raw/master/bin/oprojectalx-armv6l.tar.gz Proje site: http://oproject.info SubsetSum@Home Proje: https://github.com/dcarrion87/boinc-rpi/raw/master/bin/subsetsum-armv6l.tar.gz Proje site:

Yukarıdaki proje listesinden SETI’yi seçeceğim ben. SETI’nin açılımı “Search for Extraterrestrial Intelligence” demekmiş. Kısacası, dünya dışı varlıkların araştırılmasına katkıda bulunmak istiyoruz :)

  • Sırasıyla aşağıdaki komutlar aracılığı ile projeyi indirdim:
  • Sonra da dosyaları açtım:
    • tar xfz setiathomev7-armv6l.tar.gz
  • Yazma izinlerini “boinc” kullanıcısına göre ayarladım:
    • chown -R boinc:boinc projects/
  • BOINC’in otomatik olarak başlaması için ” /etc/init.d/boinc-client” i düzenleyip “ENABLED = 0” ı 1 e çekiyoruz:
    • nano /etc/init.d/boinc-client
    • ENABLED = 0 -> ENABLED = 1
  • Hesabımızla giriş yapıyoruz:

Sonrası Orange PI’nin işi. Bu arada Umut Yıldız’ın uzay sinyalleri hakkında güzel bi’ konuşması var. Hadi izleyelim:    

[//platform.twitter.com/widgets.js](//platform.twitter.com/widgets.js)