İspanya Vize Başvurusu Hakkında Bilgiler

Tatile nereye gideceğimiz konusundan sonra en önemli noktaya geldik. Vize başvurusu ! Tatili planladığımız tarihlerde benim açımdan işler birazcık karmaşıktı. **Sebit’**de çalışıyordum, istifa etsem mi etmesem mi, yeni iş başvuruları / görüşmeleri derken bi’ anda istifa ettim. Aslında vize olayını da hiç düşünmemiştim. Her şey güzel olacaktı güya. Yeni iş yerim olan Genel Mobil Teknolojileri’ne başvurmadan önce yurtdışı tatili için bilet aldığımı, ayarlamalar yaptığımı söyledim ve onlar da bunu kabul ederek beni işe aldılar. Gitmeme 2 aydan az bir süre kala vize başvurularına başlamak gerektiğine karar verdik. Ankara’da yaşadığımdan başvurular VFS Global adlı şirketin tekeline girmiş durumda. Web sitesine girip gereken döküman / belgeleri incelemeye başladık. O an anladım ki özel bir şirkette çalışan olmak ne kadar zormuş. Hani utanmasalar giydiğiniz boxer’in bedenini soracak durumdalar. İşveren yazısı, işe başlama tarihi, son 3 aylık bordro ( işte burada benim tedirginlik başladı ), SGK kayıtları vs vs … Her şey iyi güzel hoş oldu da son 3 aylık bordro olayı hiç olmamıştı. Yeni işten çıkmıştım. Başvuru yapacaktım ama daha 1 aylık bordrom bile oluşmamıştı. Bunlar dışında kalan, web sitesinde yazan her belgeyi temin etmeye başladık. Aklımda kalan kısa notlara girmeden önce randevu alma işinden de bahsedeyim. Öyle son ana bırakayım demeyin sakın. Sistem sizi 1 ay sonrasına randavu atayabiliyor. Mesela bir dahaki başvurumda önce randevuyu alacağım sonra da belgeleri hızlıca toplama moduna gireceğim. Son 1 hafta içerisinde alınması gereken belgeler varsa, yeterliliğini yitirebiliyor ( Mesela banka çıktısı ). Aklımda kalanları ise:

  • Eksiksiz doldurulmuş Schengen Vizesi: İnternet çıktısını altıkdan sonra kalemi alıp doldurmaya başlıyorsunuz. Takıldığımız birkaç nokta vardı. Mesela son 2 sayfada imza atma olayı ki ikisine de imza atıyorduk. Ama onlar ne içindi unuttum bile.
  • Vize ücreti ve VFS servis ücreti: Eeee, aracı kurumsun ya, alacaksın ücretini. Aracılık dediysem de, belgeleri sen topluyorsun. Sadece zarf içerisine koyup biz size haber vereceğiz diyorlar. 
  • Ulaşım ve Konaklamaya İlişkin Belgeler: Uçak biletinden nerede kalacağımıza dair ne belge varsa çıktısı aldık. Hepsinde rezervasyon yerine bizzat parasını vererek aldığımız için de korkmuyor değildik. Ya çıkmazsaydı ? İşte o zaman … Seyehat amaç ve planını anlatan dilekçeyi de buraya koyayım. Belki lazım olur: https://drive.google.com/file/d/0B3XExIWGyak0TEtiRTNudW1NMndMVnEyNWVuTlRjSFZ6UHZB/edit?usp=sharing

Bordro olayına gelince de, son 2 ayımı Sebit’den aldım, 15 günlük bordromu da Genel’den aldım. Sonuçta başvuru gününe kadar o kadar çalışmıştım. Belgeleri tammalayıp randevu günümüzde gittik. Sabah en erken saatte randevu aldık almasına da gittiğimizde kalabalık vardı. Meğersem içeride bi’ daha sıra alınıyormuş. Gerçi ülkelerin bankoları farklı ama olsun. Sıra numarası geldikten sonra belgelerin hepsini alıp, checklist’e göre belgeleri tamamlanıp tamamlanmadığına bakıyorlar. Bordro kısmına geldiğinde Sebit’den aldıklarımı bana geri verdiler. Genel’den aldığımın yeterli olacağını söylediler. Nasıl yani ? 3 aylık bordro isterken 15 günlük nasıl yeterli olacaktı ? Bir şey olmaz dediler … Aaa unutmadan, bu durum için dilekçe de yazdım. İş değiştirdiğimi, bu yüzden 15 günlük bordro olduğundan bahsettim. Sonra da pasaportun gelmesini beklemek kaldı. Yaklaşık 3-4 gün sonra da pasaportlar hazırdı. Artık önümüzde bir engel kalmamıştı …