Aykut IŞIKLAR: Besni Kültür ve Eğitim Festivali

Geçtiğimiz hafta memleketim olan Besni’de ( Adıyaman’ın ilçesi ) ” Kültür ve Eğitim Festivali ” vardı. Her ne kadar tam tarihleri bilmesem de konuyu açmak için biraz geciktim .. Her yıl düzenlenir bu Eğitim Festivali. Genelde de okulun açıldığı haftalarda olur. Malum, kültür ve eğitim festivali. Her yıl çeşitli sergiler düzenlenir, Besni’nin tanıtımı yapılır, eğitim adına konuşulur, akşamları da konserler verilir bu festivalde. Bu yıl kimler geldi bilmiyorum açıkcası. Zaten gelenleri de çoğumuz tanımayız, sonuçta kendi çapımızda bir festival düzenliyoruz. Bütçemiz belli, hitap edilen kesim belli, öyle ahım şahım sanatçılar gelmez bizim buralara. Yanlış hatırlamıyorsam geçen hafta Facebook’da Bugün Gazetesi’ne verilmiş bir link çarptı gözüme. Linki de tanıdığım Besnili hemşerilerim veriyordu. Bugün gazetesi olunca bir de Besni olunca girip bakayım dedim  ve ne göreyim. Aykut Işıklar Besni Kültür ve Eğitim Festivali için köşe yazısı yazmış. Büyük zevkle ve gurur duyarak okudum açıkcası … 1-2 alıntı yaparak yazımı bitirip, Bugün Gazetesi’ne link vericem sizlere :

Şu satırları Adıyaman’ın Besni ilçesinden yazıyorum. Yani Yavuz Sultan Selim’in Besni Bethesna dediği Cennet Şehir’den. Herhalde Yavuz Sultan o dünyaca ünlü Besni üzümünü yiyince yaptı bu yakıştırmayı.

Besni’nin nüfusu kayıtlara göre 250 bin. Ama halen 25 bin Besnili var. Diğerleri dünyanın dört bir yanına dağılmış.

O kadar güzel Türkçeleri var ki hayret ettim. Hâlâ Ermeni kökenli pek çok Türk vatandaşı var Besni’de… Kültür mozaiği bu işte…

Yalnız ben bu Ermeni olayını anlamadım. Ermeni yok ki kardeşim Besni’de … Bu bilgiyi nerden aldı acaba, yada ben mi yanlış biliyorum …

Özetle Adıyaman ve Besni’ye geldiğim için çok mutluyum. Moralim düzeldi. İnsanların mertliğini, yardımseverliğini görünce, vay be insanlık bitmemiş dedim. ‘Benim canım yurdum, insanım’ dedim. Herhalde İstanbul’un çıkarcı, sahtekar insanlarını görmekten iyice bıkmışım. Hatta katlanamaz hale gelmişim.

Küçük alıntılar yaptığım bu yazıya : BURADAN erişebilirsiniz …